Contactați-ne | Hartă site | Prima paginăCurs valutar

La data
Sursa: www.bnr.ro

Data și ora


                  

 

                       

        Așezat în partea dreaptă a râului Ialomița, la o distanță de 5 - 6 km, la întretăierea paralelor 45° - 46°, cu meridianele 25° - 26° , la o altitudine de 380 m, satul Vulcana de Sus se învecinează la nord cu satul Râul Alb, la sud cu satul Vulcana-Băi, la est cu satul Cucuteni, iar la vest cu satul Pietrari.

        Satul este foarte răspândit, cu dealuri care ajung până la 500 - 600 m, deasupra nivelului mării. I s-a zis Vulcana de Sus pentru că este o așezare de deal și pentru a se deosebi de celelalte sate ca: Vulcana-Băi, Gura Vulcănii și Vulcana Pandele.

        Locuitorii satului se ocupă cu agricultura, creșterea vitelor și pomicultura.

        Primul istoric al satului îl găsim în documentul referitor la împroprietărirea locuitorilor din comuna Cucuteni, Plaiul Dâmboviței din 1864, din care reiese numărul restrâns de locuitori pe care îl avea satul Vulcana de Sus.
PAROHIA VULCANA DE SUS a luat ființă în anul 1908 prin dezlipirea Bisericii din Parohia Cucuteni a cărei filială era până atunci.

        În această perioadă a slujit la Biserica filială preot Ion POPESCU din Cucuteni. Constatându-se că satul are un număr de 200 de familii s-a declarat Parohie de sine-stătătoare, în luna decembrie 1908, având ca preot paroh pe preotul Stelian POPESCU, care a îndeplinit această funcție până în anul 1966 când a încetat din viață.

        În locul său a fost numit paroh preotul Vasile MILEA, în decembrie 1966, fiind originar din satul Râul Alb.

        Primele documente ale arhivei parohiale apar în anul 1909.

        Biserica veche avea hramul Sfântul Ierarh Nicolae și era așezată în centrul satului, pe un teren situat lângă strada principală. Terenul pe care a fost construită biserica veche a fost donat de ctitorii bisericii, Andrei SOLOMON din Pietrari, Toma DIACONESCU din Cucuteni și Ioan IONESCU din Vulcana.

        Din cauza degradării în timp s-au făcut reparații în anul 1905, iar între anii 1943 - 1945 au fost făcute reparații capitale din cauza cutremurului din 1940. După aceste reparații, Biserica veche a rămas fără pictură interioară, ștergându-se chiar pisania din tinda bisericii.

Vasile Milea        În anul 1970, din cauza stării avansate de degradare (igrasia din pereți, fisurile care luau proporții) s-a întrunit o comisie formată din Protoiereul Târgoviștei Gheorghe TACHE, domnul arhitect Ștefan BORIGA, preotul paroh Vasile MILEA și consilieri parohiali, comisie care a constatat că vechea biserică punea în pericol viața credincioșilor.

        După doi ani, în anul 1972, s-a obținut aprobarea documentației de reparații capitale (restaurare) a Bisericii vechi.

        În anul 1976, în ajunul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel s-a început demolarea Bisericii vechi, iar cu ajutorul Bunului Dumnezeu Cel în Treime Slăvit, pe data de 15 iulie, același an, s-a pus piatra de temelie a noii biserici.

        Conducerea comunistă din acești ani a pus foarte multe piedici în finalizarea construcției bisericii, ajungându-se chiar la sistarea lucrărilor în anul 1976. Tot acum, preotul paroh Vasile MILEA este chemat de mai marii conducerii județului, fiind amenințat cu demolarea bisericii și amendă penală. Timp de 6 luni, în fiecare săptămână se formau delegații din consilieri parohiali și bătrânii satului care mergeau la conducerea județului și la primul arhitect pentru continuarea lucrării.

        S-a ajuns în situația în care, Bisericadisperați de ce urma să se întâmple (dărâmarea lucrării și arestarea preotului), femeile din Comitetul Parohial au făcut o petiție chiar către Elena CEAUȘESCU (soția președintelui țării). În această perioadă, un sprijin foarte mare a fost acordat bisericii de către Eugenia OBREJA din București, care fiind într-o funcție de conducere în Ministerul Petrolului, a intervenit la cel mai înalt nivel pentru reluarea construcției Bisericii din Vulcana de Sus.

        După 6 luni, rugăciunile preotului și ale credincioșilor au fost ascultate de Dumnezeu și actele au fost înapoiate preotului paroh. Lucrările au continuat cu condiția ca în paralel, sătenii să construiască Grădinița și Dispensarul satului, clădiri care au fost ridicate în timpul respectiv.

        Biserica nouă s-a ridicat între anii 1976 - 1981 sub arhipăstorirea P.F. Părinte Patriarh Iustin MOISESCU, prin munca și strădania Preotului paroh Vasile MILEA, a organelor parohiale, a bunilor enoriași, cu ajutorul Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor și prin daniile altor credincioși.

        Lucrările au fost conduse de către Ion UNTARU din satul Valea Lungă și au fost efectuate în regie proprie prin muncă benevolă a bunilor enoriași și cu contribuția meseriașilor plătiți.

        Pictura a durat 2 ani, 1982 - 1983, și a fost executată în frescă de Vasile NIȚESCU din București.

        Catapeteasma și mobilierul au fost sculptate artistic în lemn de stejar de Ion CÂRCEI din Târgu Neamț.

Construcția bisericii a costat 430.000 de lei, catapeteasma 92.000 de lei, pictura 140.000 de lei, alte lucrări 58.000 de lei, în total costurile construcției au fost de 720.000 de lei. Biserica are forma de cruce cu o turlă mare deasupra naosului și alte două turle mici deasupra pronaosului.

        În partea de vest a bisericii se află cimitirul parohial extins după anul 1989.Cimitir
         Biserica a primit hramul Sfânta Treime și a fost târnosită de P.S. Episcop doctor Vasile TÂRGOVIȘTEANUL - vicar patriarhal, în ziua de 6 noiembrie 1983, înconjurat de un mare sobor de preoți dintre care menționăm:  P.C. pr. Iulian CÂRSTOIU de la administrația patriarhală, P.C. pr. Protoereu Ioan Vasile VOINEA, arhidiacon Ioan BĂNĂȚEANU - secretarul cabinetului patriarhal, Evghenie DASCĂLU de la Catedrala Patriarhală și o mulțime mare de credincioși.

      

        Cu acest prilej Biserica a fost înzestrată cu daruri și obiecte donate de buni credincioși, care aveau acum o bucurie fără margini că văd Biserica Vulcana de Sus construită după atâtea încercări grele și piedici puse de regimul comunist.Constantin MILEA

        Din cauza acestor greutăți și suferințe îndurate în cei 7 ani de construcție a bisericii, preotul paroh Vasile MILEA s-a îmbolnăvit de Parkinson, o boală cumplită care-l chinuie din anul 1992. În anul 1999 a fost pensionat pe caz de boală, în locul lui fiind numit preot paroh, pe data de 5 septembrie 1999, fiul său Constantin MILEA , licențiat în Teologie.

        După Revoluția din anul 1989, Bisericii Parohiale Vulcana de Sus, i-au fost retrocedate pământul și pădurea luate abuziv în perioada comunistă.

        În anul 1996, Biserica a fost zugrăvită pe exterior, cu ajutorul administrației publice locale, în special al primarului independent Emil DRĂGHICI.

        Ca planuri de viitor, la inițiativa preotului paroh Constantin MILEA, a consilierilor parohiali și a unor credincioși ai Parohiei, se încearcă a se construi o clopotniță cu o anexă cuprinzând 2 camere și un hol cu scară interioară de acces la clopot.

[ Prezentare | Organizare | Hotărârile consiliului local | Relații cu cetățeanul | Nume | Date geologice | Solul, clima și vegetația | Populația | Cadrul istoric | Învățământ | Centrul Internațional Ecumenic | Schitul Bunea | Viața culturală | Instituții publice | Cetățeni de onoare | Organizații în comună | Cultul Eroilor | Evenimente | Stațiune balneară | Repere turistice și căi de comunicație | Imprejurimi ]
© 2003 Primaria Comunei Vulcana-Bai/Crios-Prod Srl Targoviste. Toate drepturile rezervate